21 November

Rezultatele ediţiei a III- a Startup Weekend Moldova

Din data de 16 pînă pe data 18 noiembrie în Moldova a avut loc a III-a ediţie Startup Weekwnd. Cine a cîştigat, ce proiecte au fost petrecute, şi pe cine l-a invitat business incubator-ul veţi afla chiar acum!!

În linii generale despre cifre. 3 zile>30 de idei, din care 13 au trecut etapa alegerilor şi selectarea echipei. 7 membri ai juriului. Aproximativ 80 de oameni implicaţi în etape şi doar 4 cîştigători.

Deci să vă povestim ce idei au fost prezentate la sfîrşitul celei de-a 3 zi.
1. Task it – site, unde orice persoană poate propune ofertă pentru ofertă. Eu ţie o coafură, iar tu mie îmi scrii un referat. Plată sau pe „credit”, sau „eu ţie tu mie”.
2. Job it – îndeplinirea oricărui lucru pentru bani. Cei ce nu vor sau dintr-un oarecare motiv nu pot îndeplini ceva, pot propune pentru bai îndeplinirea acestui lucru în locul său. Exemplu:
– Eu nu dispun de timp, pentru a-mi plimba cîinele mîine seara. Fă aceasta pentru mine. Preţul – 20 lei.
– Am nevoie să scriu un raport pe o tema anume. Preţul – 150 lei.
3. Social Gift – donaţii on-line ( bani, cadouri) pentru copiii orfani din Moldova.
4. Ad Astra – site pentru studenţii, care sunt în căutarea posibilităţii de a-şi ridica calificarea. Accentul se pune nu pe bani, dar anume pe calificarea în companiile vestite.
5. Rezervări – comandarea biletelor online în orice direcţie. Autobuz, tren, restaurant, film, concert şi aşa mai departe.
6. Digmedeep.ly – rezervarea on-line a locurilor la cimitir, servicii funerare – acest site include în sine dacă nu tot, atunci aproape tot, ce are legătură cu înmormîntările.
7. GoodWin – interface builder, aplicaţii pentru OS, care permit programiştilor de a crea interfeisuri grafice pentru aplicaţii.
8. Atry Sun – site pentru cei ce vor să facă un lucru bun, cumpărînd produsele hand made de la producătorii din Moldova.
9. Keepmoney.co – site, unde fiecare doritor poate număra, cît şi pentru ce poate economisi. Articolele de cheltuieli sunt următoarele: televiziunea, telefonia mobila, internet etc.
10. EzBizi („easy beasy”) – consultaţia on-line pentru proiectele de afaceri. Aveţi o afacere sau poate doriţi să deschideţi? EzBizi vă vine în ajutor!
11. VideoInfoGraphics – programa pentru crearea unui video pe baza slaidurilor. Accentul s-a pus pe simplitatea utilizării, „chiar şi bunicuţa voastră va putea utiliza această programă”.
12. Boddy Trainer- aplicație inclusă în telefonul mobil pentru cei “lenoşi”. Un fel de alarmă care îți reaminteşte că este timpul să-ți faci exercițiile, să-ți menții la nivel înalt calitățile intelectuale gen: memoria, gramatica, IQ, ş.a.
13. Rapid Board- aplicație pentru designeri şi clienți. Conferințe on-line care permit “acum şi aici” să introduci corectări şi modificări.
14.
Mentorii noştri, mentorii Simpals Garage au lucrat alături de toate echipele.Și pe care dintre echipe le-au evedențiat vor povesti ei.

Dmitrii Voloşin: “Mi-au plăcut mult băieții din Digmedeep.ly. Ideile lor sunt “fresh” pentru Moldova. Este un proiect cu emoție. Pe parcursul întregului Start Un Weekend programul lor a fost discutat, chiar şi acum după ce proiectul s-a încheiat noi tot mai vorbim despre el. Este un proiect viu, a cărui buget se va recompensa. Atunci de ce să nu-l înaintăm?

Pe cine aş mai menționa? Proeictul Social Gift. Pentru Moldova el este util, noi avem mulți nevoiaşi. Apropo, sunt multe companii (precum şi Simpals), care cu plăcere donează lucrurile necesare pentru categoria de persoane social- vulnerabile. Periodic ne confruntăm cu problema că nu cunoaştem necesitățile lor. Din acest motiv am lua acest proiect cu bucurie “sub aripa noastră”, fără să aşteptăm un anumit profit.

De asemenea aş mai dori să spun şi despre proiectul Rapid Board. O programă utilă. Noi în companie ne confruntăm cu problema cînd anumite lucruri nu pot fi discutate la telefon, deoarece ai nevoia să vezi “obiectul” dezbaterii în față, spre exemplu o machetă. Ei sunt bravo, au avut o ideie bună.
Și desigur VideoInfoGraphics. O chestie comodă. Pur şi simplu de creat şi de folosit.

Roman Ştirbu: “Dintre toate echipele şi proiectele aş menționa Digmedeep.ly. Este o inovație, o ideie interesantă asupra căreia merită de lucrat, deoarece vei avea ce să prezinți “utilizatorilor potențiali”. Mi-a mai plăcut şi ideia proiectului keepmoney.co. Acestor proiecte aş vrea să le spun mulțumesc. Celorlați le urez succes .Vom aştepta a 4 ediție SWM”.

Nimic nu este imposibil. În perioada de 3 zile echipele au eleborat “de la zero” prototipul de lucru, și şi-au prezentat creația. Cine şi ce loc a ocupat, vom spune mai tîrziu. Iar între timp vom povesti despre fun- project-ul acestei ediții.

Nici unul dintre SWM (acesta e deja al treilea) nu ar fi complet fără un fun- project. Acesta reprezintă un proiect, ideia căruia s-ar putea să nu fie profitabilă, sau practică, dar care este foarte amuzantă. Deci paradoxul celei de a treia ediții a SWM fost faptul că cel mai amuzat proiect s-a dovedit a fi cel mai “trist”. Cît de triste nu ar fi gîndurile despre moarte, acestea pot fi înfrumuseţate. Toţi cei prezenți în sală au rîs din suflet aunci cînd Digmedeep.ly îşi prezentau proiectul.

Cum de repartzat locurile?
1. Rapid Board
Pe lîngă faptul că au fost felicitați, echipa a primit şi premii impunătoare de la partenerii SWM. Business incubator-ul Simpals Garage a oferit un certificat în valoare de 3000$, iar compania Orange Moldova 20.000 de lei.

Serghei Cazacu: este cel care a dat ideia şi a inspirat echipa “Datorită programei noastre designerii şi clienții pot în regim online să redacteze macheta, este foarte comod” .

2. VideoInfoGraphics
Echipa care a luat “argintul” a primit şi daruri în valoare de 2000$ din partea Simpals Garage, precum şi 15.000 de lei de la compania Orange Moldova.
Anastasia Ionaş – participanta şi liderul acestui proiect: ” Dacă doriţi să surprindeţi pe cineva, de exemplu, prezentarea raportului anual, în programa noastră este suficient de întrodus nişte date, cifre, de ales animaţia dorită programa va face singură acest video. Foarte simplu.”

3. Digmedeep.ly
Tinerii au obținut bronzul şi simpatia publicului, și desigur premii în valoare de 1000$ din partea Business incubator-ului Simpals Garage, și 10.000 de lei de la Orange Moldova.

Mihaela Roşcov- participanta proiectului “Noi am creat acest site pentru a face viața oamenilor mai simplă. Apropo, utilizatorii noştri potențiali sunt internet utilizatorii”.

Menționăm că de această dată juriul nu s-a limitat doar la clasica cifră de trei cîştigători. Continuăm deci să oferim premii!

4. AdAstra

Asta da premii! Certificat din partea ATIC și Enter în valoare de 1.000 de lei. Și un dar din partea Business incubator-ului Simpals Garage- 1.000.000 de afișări a bannerelor.

În momentul cînd Digmedeep.ly era premiat, din sală a venit o întrebare : se va „stabili” proiectul în garajul „Simpals Garage”.
Dmitrii Voloșin a remarcat că a invitat echipa pentru a discuta o posibilă colaborare, plus la toate Simpals a rezervat un domen pentru acest proiect- rip.md
Care idei au mai fost invitate în Business incubator-ul Simpals?

Dmitrii Voloșin: “La ziua de astăzi noi am invitat echipele din 4 proiecte pentru a discuta o viitoare colaborare cu : Digmedeep.ly, Rapid Board, Social Gift, și VideoInfoGraphics. Este un rezultat bun. Sperăm că rezultatele conlucrării noastre vor fi pozitive”.

Cum de această dată s-a petrecut SWM , puteţi vedea în fotografiile de la eveniment.


Replică