29 November

Cum să vă protejaţi idea? Leacul împotriva paranoiei – acţiunea!

 
Ai vreo idee de startup, dar ţi-e frică că acesta va fi furată? Ce se poate face pentru a-ți apăra ideea şi sunt oare justificate temerile? Luaţi în considerare exemplele populare de “paranoie”:

Ideea mea o vor fura alţi startup-eri
Ceilalţi startup-eri nu au nevoie de ideea ta, ei o au pe a lor – logic.

Ideea o vor „prelua” dezvoltatorii
Toată lumea ştie că orice proiect are o sursă de inspiraţie, un om care nu doar a găsit o idee interesantă, dar, de asemenea, înţelege cum se face din idee ceva mai mult. Este important să înţelegem că ideea – nu este o teorie sau o propunere de a face ceva, ideea – este înţelegerea clară a modului cum se face acest lucru.
Lucrând asupra ideii, autorul trebuie să înţeleagă cel puţin 2 aspecte: tehnice şi economice. Numai el ştie ce va creşte din ideea sa şi cum aceasta va produce venit. Prin urmare, a fura ideea fără “omul principal” – nu are nici un sens.

Investitorii vor fura ideea mea
Investind într-un proiect bazat pe o idee, investitorul are grijă să-şi recupereze investiţiile, şi, desigur, câştigurile nu-i vor fi de prisos. Calitatea şi viteza de implementare a proiectului îi ridica şansele. Prin urmare, furtul ideii şi selecţia echipei care vor lucra pentru ea – nu se încadrează în sfera de competenţă a investitorului.

Care sunt drepturile mele ca autor?
Afacerile din domeniul IT sunt adesea numite IP Based Business, ceea ce înseamnă că e o afacere bazată pe proprietatea intelectuală (Intellectual Property). De asemenea, trebuie să ştii că, potrivit legislaţiei, legea drepturilor de autor nu se aplică la idei, metode, procese, sisteme, concepte, principii sau descoperiri. În scopul de a proteja creaţia ta de “furt” – vă puteţi folosi drepturile de autor sau să obţineţi un brevet. Drepturile de autor înseamnă că “obiectul” este la tău şi nu al altcuiva. Şi pentru a obţine un brevet de invenţie trebuie să te asiguri că invenţia ta este aplicabilă industrial şi este nouă, adică nu este deja inregistrată.
Notă: mai multe despre drepturile tale, poţi afla din legea Republicii Moldova “Cu privire la drepturile de autor şi drepturi conexe”.

Oricum ideea mea va fi furată
Nu trebuie să-ţi faci griji adăugătoare, ţine minte că cea mai bună metodă pentru a-ţi proteja ideea – este să o pui în practică. Idei unice în lume sunt foarte puţine. Dacă te-ai gândit la ceva, fii sigur că acest “ceva” a fost inventat deja de câteva zeci de oameni. Deci, principalul lucru pe care îl poţi face – este să începi imediat să lucrezi la ideea ta, pentru că rişti să nu reuşeşti să fii primul iar ideea ta să fie implementată de altcineva.

Cu toate acestea, implementând de unul singur ideea este puţin probabil să reuşeşti, de aceea ai nevoie de o echipă. Pentru a dezvolta şi promova proiectul vei avea nevoie de bani, ceea ce înseamnă că vei împărtăşi ideea nu doar cu un mic cerc de oameni, dar de asemenea, cu potenţialii sponsori / investitori. De aceea „împinge” ideea ta “maselor”, depune toate eforturile pentru a o dezvolta, dă dovadă de capacităţi şi talent, nu le ţine în umbră. Apoi, fii sigur că vei reuşi şi vei înceta să-ţi mai fie frică de faptul că ideea ta va fi furată. Cea mai bună protecţie împotriva furtului – este realizarea ideei, în cazul în care ideea este pusă în aplicare, nimeni nu o va mai putea fura.
 
 

4
 • Ion Axenti   8 December 2011, 13:10

  So, where I can to know much more of this project. I have some idea but I can’t understand exactly what I must to do.

 • Alexei   8 December 2011, 13:22

  @Ion Axenti, to find out more you have to check the About section and read the FAQ. To send us your idea use the Apply section – fill in the application form and press “send”. In one week you’ll get a reply to you application. good luck!

 • Rosa   23 December 2011, 22:05

  It’s much eseiar to understand when you put it that way!

 • Joyce   26 January 2012, 10:41

  A wnoderufl job. Super helpful information.

Replică